14.08.2022

  • Spania și Portugalia au recunoscut statutul de salariați pentru livratorii de mâncare; Danemarca și Suedia au semnat convenții colective, iar în Marea Britanie, Uber a fost obligat să acorde drepturi sociale șoferilor.

  • Concurența pe care Uber, Bolt, Deliveroo o fac rețelelor „tradiționale” de taximetre sau de curierat a produs conflicte sociale, blocări ale traficului în puncte nodale ale marilor capitale europene.

  • Puțini dintre cei care apelează la aceste servicii neconvenționale care rezolvă multe probleme sâcâitoare știu că sunt și ei parte a unui circuit economic gigant, greu de contabilizat.

  • Sistemul de conectare a cererii cu oferta, asigurat de platformele digitale, se bazează însă pe exploatarea muncii „robișorilor”- curieri și a șoferi - dintre care mulți au un fals statut de lucrători independenți.

15/12/21 07:10

Directiva care-i face salariați pe cărăușii de mâncare 

Zilele „libertății”  de care se bucură cărăușia de persoane și livratorii de mâncare sunt numărate, după ce la Bruxelles a fost prezentat săptămâna trecută proiectul de Directivă care vizează condițiile de muncă ale persoanelor care lucrează prin intermediul platformelor...

Jurnalul ·

subiecte conexe

×
Palo pe Facebook