02.07.2020

  • Ponderea alimentelor în coşul de consum - după care se calculează inflaţia - a scăzut de la 37,4% în 2009 la 31,3% în 2020, arată seriile de date statistice analizate de Jurnalul.

  • Astfel, începând din ianuarie 2020, în calculul IPC se utilizează ponderile rezultate din structura cheltuielilor medii efectuate de o gospodărie în anul 2018”, menționează INS la capitolul „precizări metodologice”.

  • Față de ianuarie 2019, în ianuarie 2020 s-au scumpit, în medie, alimentele cu 4,75%, mărfurile nealimentare cu 2,68%, iar tarifele pentru servicii au crescut, în medie, cu 4,01%.

  • Pentru educaţie, românii alocă sume tot mai mici, pentru ţigări, sume tot mai mari, iar pentru cafea şi alcool cheltuielile au rămas constante în ultimii ani.

14/02/20 10:13

Mai mulţi bani pe plimbare, mai puţini pentru mâncare

Din fiecare sută de lei cheltuită, românii alocă mai mult pentru combustibili şi mai puţin pentru mâncare. Acest comportament de consum este astăzi radical diferit faţă de cel din anul crizei (2009), când cheltuielile pentru mâncare erau mult mai mari, în timp ce pentru...

Jurnalul ·

subiecte conexe

×
Palo pe Facebook