08.08.2022

PE SCURT

  • Guvernul pro-occidental al Maiei Sandu rezistă încă presiunii exercitate de compania aflată sub controlul Kremlinului, achiziționând un volum limitat de gaze din Polonia.

  • Aflată până nu demult în sfera de influență a Moscovei, Republica Moldova s-a reorientat rapid spre Occident, odată cu câștigarea alegerilor prezidențiale de către Maia Sandu.

  • Dependentă energetic de Rusia, Moldova continuă însă negocierile cu Gazprom, într-un joc de poker în care Moscova pare să dispună de mâna câștigătoare.

  • Conducerea pro-europeană a țării și-a intensificat deja legăturile cu blocul comunitar, pe baza Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede, între altele, crearea unei zone de liber schimb.

28/10/21 08:12

Republica Moldova face istorie: cumpără, pentru prima dată, gaze din alte surse decât cea rusească

La începutul acestei săptămâni, Republica Moldova a făcut istorie, cumpărând gaze dintr-o sursă care nu este Gazprom, a declarat Nicu Popescu, ministrul de Externe al republicii, într-un interviu acordat BBC. "Luni, țara noastră a făcut istorie", a spus ministrul de externe...

Jurnalul ·

Premieră istorică: Moldova nu mai arde gaze rusești. Moscova șantajează Chișinăul

Pentru prima oară în istorie, Republica Moldova este forțată să cumpere gaze din altă sursă decât cea provenită din Rusia. După ce i-a expirat contractul cu Chișinăul, în luna septembrie, Gazprom, cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, cere conducerii...

Jurnalul ·

subiecte conexe

×
Palo pe Facebook